Rotterdam,
27
maart
2020
|
15:11
Europe/Amsterdam

Receptenspecial: Gemaakt met liefde uit eigen keuken

Signature dishes van bekende chefs om thuis net zó te genieten

Samenvatting

Inmiddels is het alweer twee weken geleden dat de horeca haar deuren moest sluiten. Om je toch te kunnen voorzien van de heerlijke gerechten uit onze favoriete keukens, hebben we een aantal chefs gevraagd hun signature dish met ons te delen. Normaal gesproken is dit het geheim van de chef, maar voor nu maken zij een uitzondering. Wij hebben de lekkerste recepten op een rijtje gezet, zodat er thuis net zo lekker gekookt kan worden.

No pasta, No party
Met een pasta van Spaghetteria op tafel is het altijd een feestje. Dat kan ook niet anders met al die dagverse pasta's op de menukaart. Je kan alle pasta's nu gelukkig bestellen, maar zelf een traditionele penne all'arrabbiata bereiden is minstens net zo leuk. Deze onvervalste klassieker uit de Italiaanse pastakeuken is een goed voorbeeld van less is more. Met weinig ingrediënten en een korte bereidingstijd, kan je thuis net zo genieten als bij Spaghetteria. Buon appetito.

Benodigdheden penne all'arrabbiata (4 personen)
400 g penne
500 g cherrytomaatjes
2 tenen knoflook
1/2 rode chilipeper
extra vergine olijfolie
4 takjes peterselie
Parmezaan en zout naar smaak

Bereidingstijd: 15 minuten

  1. Zet een pan met ruim water en zout op het vuur om de penne in te koken. Was de tomaten en snijd ze doormidden.
  2. Snijd de knoflook en de rode peper (laat de zaadjes erin) in plakjes. Bak ze in een koekenpan op hoog vuur in een scheut olijfolie tot de knoflook goudbruin wordt.
  3. Haal de pan van het vuur en voeg de tomaten toe, laat het op laag vuur 8 minuten pruttelen.
  4. Was de peterselie en hak de blaadjes fijn. Voeg de helft daarvan toe aan de saus en voeg naar smaak zout toe.
  5. Kook de penne in ruim kokend water met zout volgens de aangegeven kooktijd en giet af. Doe deze bij de saus en roer door op hoog vuur.
  6. Na een minuut of twee is de saus goed in de pasta getrokken en kan deze op het bord. Bestrooi de pasta op het bord met de overgebleven peterselie en desgewenst met kaas.

Eat your greens
Het Hollandse goud kan STAN&CO op dit moment niet serveren, maar de boeren die deze zalige groente verbouwen, hebben dit niet voor niets gedaan. Loop de asperges dus niet voorbij in de supermarkt, maar neem ze mee naar huis. Ga voor de klassieke bereiding of wees lekker creatief. Een asperge risotto met een krokant eitje, please.

Benodigdheden asperge risotto (4 personen)
500 g asperges
1,5 liter water
50 g roomboter
½ citroen
500 g risotto rijst
1,5 kookvocht van de asperges
500 gr mascarpone
50 ml olijfolie
10 g knoflook
150 g gesnipperde ui
4 eieren
50 g panko
100 ml eiwit
50 g bloem

Bereidingstijd: 1 uur

  1. Schil de asperges twee maal en snijd mooi gelijkmatig af. Breng het water aan de kook en voeg daar boter, citroen en zout aan toe en kook de schillen en kontjes mee.
  2. Vang het kookvocht op en gaar hier de asperges in. Laat ze 1 minuut doorkoken en in het kookvocht afkoelen.
  3. Verwarm het kookvocht zonder asperges opnieuw. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie en zet de rijst aan tot het glazig is.
  4. Blus af met de aspergebouillon tot het geheel net onder staat. Blijf dit langzaam roeren en voeg beetje bij beetje het vocht toe.
  5. Controleer tussendoor op gaarheid – de rijst mag nog een beetje bite hebben.
  6. Als het mooi gaar is, roer je de mascarpone door en twee asperges in kleine stukjes.
  7. Kook de eieren in 3 minuten zacht gaar. Pel ze en rol door het bloem. Vervolgens door het eiwit en de panko. Frituur de eieren 2 à 3 minuten.
  8. Schep de risotto in het midden van een bord. Steek de overige asperges erin en leg daar een krokant eitje op.

I live on good soup
Soep is altijd een goed idee. Zeker nu we met z'n allen wel wat extra vitaminen kunnen gebruiken voor onze weerstand. BUNK heeft een heerlijke pindasoep op de kaart staan, die nu al erg populair is onder de liefhebbers. Hieronder het recept voor een traditionele pindasoep. Het recept van BUNK blijft geheim, dus laat je daar verrassen zodra het weer kan.

Benodigdheden pindasoep
200 g zoutvlees (toko)
2 stuks kippenpoten
3,5 liter water
8 pimentkorrels
2 Madame Jeanette-pepers
3 laurierbladen
2 kippenbouillon blokjes
2 uien (gesnipperd)
4 tenen knoflook (fijn gehakt)
5 takken bladselderij (gehakt)
2 tomaten (grof gehakt)
1 dl zonnebloemolie
700 g pindakaas

Bereidingstijd: 40 minuten

  1. Doe alle ingrediënten tot en met de kippenbouillon blokjes samen in de pan. Breng aan de kook en draai het vuur laag zodat het vocht niet meer kookt. Plaats de deksel op de pan en laat het geheel 1 uur zachtjes sudderen tot een bouillon.
  2. Schep het zoutvlees en de kip uit de bouillon. Pluk de kip van het bot. Hak het zoutvlees en de kip fijn.
  3. Verhit een koekenpan met de olie. Bak de uien en knoflook onder voortdurend roeren 1 minuut aan.
  4. Voeg de kip en zoutvlees toe en bak deze op hoog vuur 3 minuten mee.
  5. Voeg de selderij samen met de pindakaas en de inhoud van de koekenpan toe aan de bouillon. Breng het geheel aan de kook.
  6. Draai het vuur laag en laat het geheel 30 minuten garen en de pindakaas oplossen in de bouillon.
  7. Serveren met witte rijst of brood.

When life give you lemons
Heerlijk dat de zon weer zoveel schijnt. Hierdoor krijg je toch direct trek in een zomers recept? De granita van BROOKS in Amsterdam is een goed begin van hopelijk een geweldige zomer. Eet de granita, zoals men doet op Sicilië, samen met een brioche als ontbijt. Of pak echt uit, haal oesters in huis en maak er een verrukkelijke amuse. In een transparant prosecco glas als dessert is ook geen verkeerde optie.

Benodigdheden granita
350 g limoen of citroensap
150 g jenever
150 g water
150 g suiker

Bereidingstijd: 4 uur en 10 minuten

  1. Doe de suiker en het water in een steelpan en zet het vuur middel/hoog. Wanneer het mengsel goed kookt en de suiker niet meer zichtbaar is, zet je het gas uit en giet je het mengsel in een kom. Laat 10 minuten afkoelen en zet daarna in de koelkast.
  2. Pers verse limoen of citroensap. Let op dat je de citrussap direct gebruikt, want het verliest zijn smaak al na 30 minuten.
  3. Pak vervolgens het afgekoelde suikerwater en giet dit bij de citrussap. Roer goed door en plak af met plasticfolie.
  4. Zet in de koelkast en roer ieder uur even met een vork door het mengsel. Na 3 tot 4 uur is hij stevig genoeg.

All you need is love (and chocolate)
In tijden van crisis heeft iedereen behoefte aan comfort(food). Ftou, gevestigd in de Foodhallen Rotterdam, heeft hiervoor het ideale recept. Kormos is en traditioneel Grieks dessert met een moderne twist. Wees lief voor jezelf en neem een extra stukje van dit heerlijke chocolade dessert.

Benodigdheden ormos
300 g melk chocolade
300 ml volle room
1 pak Maria koekjes
150 g pistache noten
3 eetlepels cognac

Bereidingstijd: 20 minuten

  1. Verkruimel de Maria koekjes. Geen hogere wiskunde hier, dit mag lekker grof. Ook een leuke klus voor de kids.
  2. Hak de pistache noten fijn. Je kunt hier ook freestylen en andere noten gebruiken die je bij de hand hebt of waar je zelf de voorkeur aan geeft.
  3. Verwarm de room au bain-marie, samen met de chocolade en de cognac. Blijf voorzichtig roeren tot het smelt tot een geheel. Niet verder in laten koken, want dan krijg je ganache – ook heel lekker.
  4. Roer de koekjes en noten door het chocolademengsel.
  5. Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet hier vervolgens het mengsel in. Vergeet vooral niet het beslag van de lepel te likken ten behoeve van de kwaliteitscontrole.
  6. Zet het mengsel in de diepvries totdat deze stevig aan voelt.
  7. Wanneer de kormos stevig genoeg is om in te snijden, is hij klaar om te serveren! Je kunt deze portioneren naar wens en eventueel inpakken met vershoudfolie en bewaren in de diepvries voor noodgevallen.

Keep calm and carrot on
Nu we even niet meer naar de sportschool kunnen, doen veel mensen een dagelijkse home work-out. Heel netjes! Zeker nu je uit verveling waarschijnlijk veel meer eet dan je gewend bent. Voor iedereen die toch lekker wil blijven smullen, maar zo'n work-out in de woonkamer niet echt zien zitten, hebben we iets. De carrot cake van nhow. Smaakvol, gezonder dan andere zoetigheid en super makkelijk te bereiden.

Benodigdheden carrot cake
4 eieren
310 ml plantaardige olie
500 g witte suiker
2 tl vanille-extract
500 g bloem
2 tl bakpoeder
2 tl baking soda
1/2 tl zout
2 tl kaneel
750 ml geraspte wortel
250 ml gehakte pecannoten

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Klop de olie, suiker, eieren en vanille bij elkaar.
  3. Meng dit beslag met bloem, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel.
  4. Roer de wortels en pecannoten erdoor.
  5. Bak de cake 45 tot 50 minuten.