Amsterdam,
19
april
2023
|
10:36
Europe/Amsterdam

Ruigoord viert Beltane

Het ontluiken van de natuur wordt met een eeuwenoud ritueel gevierd in de culturele vrijhaven

Samenvatting

Het feestelijk jubileumprogramma voor de 50ste verjaardag van Ruigoord start het laatste weekend van april. Tijdens dit bijzondere weekend vieren we het ontluiken van de natuur en daarmee het nieuwe seizoen. Beide dagen is er een biologische zaden- en plantenmarkt genaamd Groenoord, is er boom poëzie, bokashi gefermenteerde aarde workshops, wildplukwandelingen én er worden natuurfilms getoond.

Ruigoord

 

Zaterdag 29 april

In de nacht van 29 april is er een bijzondere happening in de kerk: de slotdatum van de ‘30 jaar DJ Isis jubileumtour. Isis van der Wel is bijna een kwart eeuw actief als artiest en curator in Ruigoord. Ze is daarnaast drijvende kracht achter de inheemse seizoensvieringen in het dorp.

Isis van der Wel: 'Veel mensen kijken met grote interesse naar de inheemse wijsheden zoals deze behouden zijn gebleven op andere continenten terwijl we in Europa ook onze eigen inheemse culturen hebben waarvan we een hoop kunnen leren. Door de seizoensvieringen te eren gebruiken we de cyclus van de natuur om ons eigen leven hieraan te spiegelen waardoor we op een creatieve en natuurlijke manier onszelf leren ontwikkelen.'

30Jaar-DJ_Isis 0492_HR_©DennisBouman

 

Zondag 30 april

Voor het 9de jaar op rij organiseert Ruigoord een Beltane happening voor jong en oud. Verschillende rituelen zoals handfast-huwelijken (huwelijken voor één jaar), de Meipaaldans en het maken en dragen van bloemenkransen, maken traditiegetrouw onderdeel uit van deze dag. Dit jaar zal er overdag een bijzondere markt plaatsvinden met biologische planten en zaden door Groenoord. Verder is er heerlijk eten en drinken, workshops, wandelingen en feest in de Kerk tot middernacht. Getooid met een zelfgemaakte klimop- of bloemenkroon is iedereen van harte welkom tijdens deze gratis toegankelijke dag.

Bloemenkransen en dansen om de Meipaal

De echte Beltane spirit brengt romantiek met zich mee; wapperende kleding, kleurige voorjaarsjaponnen, een zelfgemaakte kroon van bloemen. Het voorjaar spreekt! De Meipaal is als voorloper van Tinder een ware flirt-installatie en wordt speciaal voor Beltane opgetuigd met linten in alle kleuren van de regenboog. Onder het genot van livemuziek wordt er door de groep dansende mensen een patroon geweven dat de groep doet verbinden met de aarde, hemel en elkaar. Einde van de middag wordt de dans ingezet onder begeleiding van accordeon en zang door Cato Fluitsma, gevolgd door een sessie in de Meipaal jamm waarbij iedereen een eigen instrument mee mag nemen en kan aansluiten.

Handvasten in de Salon

In de loop van de middag is er beperkt plek voor enkele liefdeskoppels om zich op spirituele, maar ook speelse manier te laten handvasten in de Salon. Enkele koppels zullen tijdens het handvasten ceremonieel gehuwd worden met zelfgemaakte beloften door handfast expert Samantha Feelix en haar team, omringd door genodigden, familie en vrienden. Het handvasten is een eeuwenoude Keltische traditie waarbij je voor een jaar met je partner kunt huwen.

Het avondprogramma

De hele avond is het tot middernacht feest in de kerk met lekker, door het jaargetijde geïnspireerd eten en fijne muziek. Zo vinden er verschillende optredens plaats waaronder een live performance van de band Vuurpaard en een dj bijdrage van Inphiknight.

Bijzondere kunstprojecten

Ruigoord wordt nog meer een walhalla voor ecologisch ingebedde kunst en een multidisciplinaire cultuurhaven. Met ruim 35 nieuwe kunstopdrachten en projecten, verandert Ruigoord in een ware ‘Oase van Verwondering’. Vanaf 24 juni 2023 kun je 7 dagen per week op Ruigoord verdwalen in verhalen, kunst en groenprojecten. Tijdens het Beltane weekend zijn al twee projecten te bewonderen, namelijk het werk van kunstenaar Gijs Frieling. Gijs schilderde de binnenzijde van de kerk volledig en toverde deze om tot een wonderlijke en eclectische wereld. Het tweede project, ook in de kerk, is van Femmy Otten en gaat heel toepasselijk over de viering van het vrouwelijke en de vruchtbaarheid. In de nissen van de kerk doemen haar reliëfs van borsten en billen op.

Femmy Otten, Untitled, 2023, fotografie: Aad Hoogendoorn

 

Over Ruigoord

Eigentijdse kunstenaarskolonie, culturele en creatieve vrijhaven, idealistische én idyllische atelierlocatie midden in een oase van groen. Ruigoord is voor de jaarlijks tienduizenden bezoekers een magisch toevluchtsoord in een razendsnelle wereld. Een plek waar je mag dromen, aan de rand van Amsterdam. Voor kunstenaars is het sinds 1973 een plek om zich terug te trekken en aan hun oeuvre te werken. Weg uit de dagelijkse beslommeringen van een geïndustrialiseerde wereld. Het zijn meteen ook de redenen waarom de drie stichtingen – Stichting Ruigoord, Stichting Landjuweel en Stichting Honderd Jaar Ruigoord - hebben besloten de viering van 50 jaar Ruigoord groots aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat de

waarde van Ruigoord als cultureel erfgoed voor onze maatschappij nog zichtbaarder wordt en daarmee ook gewaarborgd blijft.