Rotterdam,
20
april
2022
|
15:01
Europe/Amsterdam

Russische zandkunstenaars werken aan kunstwerk met thema ‘broedermoord’ als stil protest

Bij Zandverhalen in Elburg is binnenkort het kunstwerk “Kaïn en Abel - Broedermoord” te zien

Samenvatting

Zandverhalen werkt al sinds 2018 samen met de top van internationale zandkunstenaars aan wat inmiddels de grootste zandsculpturen tentoonstelling ter wereld is. De verhalen zijn geïnspireerd op Bijbelse vertellingen maar hun betekenis in de expositie is verweven met hedendaagse thema’s als het klimaat, vluchtelingenproblematiek en nu ook oorlog. De Russische kunstenaars waar bedenker en maker Aad Peters al lange tijd mee samenwerkt voor de tentoonstelling (en nu ook een vervolgexpositie), voelden zich machteloos in de huidige situatie. Indien ze zich uitspreken tegen de oorlog worden ze opgepakt, maar onverstoord doorgaan met hun werk konden ze ook niet. Het  kunstwerk “Kaïn en Abel – Broedermoord” is bedoeld als een stil protest dat over de boodschap geen twijfel laat ontstaan.  

Broedermoord

Het Bijbelse verhaal van Kaïn en Abel gaat over twee broers, de zonen van Adam en Eva en de eerste mensen in de Bijbel. De beide broers brachten God een offer van het mooiste van wat ze hadden, echter had God alleen aandacht voor het offer van Abel, waarna Kaïn zijn broer uit jaloezie vermoordde. Op dit moment werken 6 Russische kunstenaars aan het kunstwerk, wat een zandsculptuur wordt van de twee broers als Siamese tweeling die gescheiden worden; de pijn van de scheiding is zichtbaar op de gezichten van de broers.

 

Artistiek protest 

“Wij krijgen vaak de vraag of deze Bijbelse verhalen nog relevant zijn,” aldus Aad Peters, bedenker en maker van Zandverhalen. Volgens Aad wel. Het geeft een voedingsbodem voor verwondering en zingeving. En nu biedt het ook een spreekbuis voor Russische kunstenaars waarvan de mond gesnoerd is. De Russische kunstenaars voelden zich vooral aangesproken in de vraag die Kaïn aan God stelt in het verhaal nadat hij zijn broer heeft vermoord: "ben ik mijn broeders hoeder?", zegt hij. Zo stellen de Russische kunstenaars zichzelf de vraag, "moeten wij hier niet iets doen? Moeten wij ons Oekraïense broeders en zusters niet beschermen?".

 

Over Zandverhalen

Zandverhalen in Elburg is het grootste overdekte zandproject ter wereld. De beste zandartiesten uit de hele wereld hebben veertien maanden gewerkt om vele Bijbelverhalen op magnifieke wijze uit te beelden in zand. In drie grote hallen met een totale oppervlakte van zo’n 5000m² is maar liefst 4000m³ zand uit het Markermeer gebruikt voor ruim 300 prachtige sculpturen. De beelden variëren van 3 centimeter klein tot wel 8 meter hoog. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van grote partijen opgekochte materialen om de rest van de tentoonstelling vorm te geven, wat de tentoonstelling 100% gerecycled maakt. “Bijbelse verhalen staan centraal,” vertelt Aad Peters, bedenker, eigenaar en organisator van het project. “Niet alleen omdat deze verhalen nog niet op deze manier uitgebeeld zijn in zand, maar ook omdat de Bijbel onderdeel is van onze cultuur.” Dit alles maakt Zandverhalen een unieke combinatie van kunst, cultuur en historie.