Amsterdam,
16
oktober
2023
|
13:44
Europe/Amsterdam

WE, the EYES tourt vanaf februari 2024 door heel Nederland

Dansers van ICK Amsterdam onderzoeken hoop en intuïtie in een mystiek spektakel

Samenvatting

Wie zijn wij? Hoe leven wij na instortende zekerheden? Dit onderzoekt ICK Amsterdam, het hedendaagse dansgezelschap van Amsterdam, in de nieuwe voorstelling WE, the EYES, t/m 27 maart te zien in theater door heel Nederland. Tien performers branden los, slaan op de trom, schreeuwen het uit, gooien met modder, stoken het vuur op, dansen de zielen uit hun lijf.

Intuïtie, vuur en orakels

De overlevenden na een vernietigende brand op zoek naar het ware leven, naar de verbinding met hun instincten, intuïtie en met elkaar. De groep baant zich vanuit totale duisternis een weg naar het licht, naar nieuwe vormen van bestaan, leven en identiteit. Ergens lijkt vuur te zijn. Een orakel laat beelden zien tussen realiteit en fictie, maar is het een ziener, of juist een misleidend medium?

 

Een maatschappij in crisis

WE, the EYES wil perspectieven ter discussie stellen in een maatschappij in crisis en claimt verandering. Het is na WE, the BREATH, de tweede voorstelling in de WE-Cycle. ICK is ervan overtuigd dat we de komende tijd ingrijpende veranderingen gaan doormaken. Maar we zijn nu nog blind voor de diepere dimensie daarvan. Dat remt ons. De WE-projecten geven een podium aan de reis, die we samen als mensheid ondernemen. In We, the Eyes, schipperen de dansers tussen fatalisme en hoop, tussen eindtijd en toekomst, tussen afbranden en opbouwen, tussen adem en ademloosheid.

 

Een nieuwe wereld

Hoe komen we weer thuis bij onszelf, en kunnen we als mensheid weer lustig spelen met vuur zonder op te branden? Op de muziek en geluid van rock, bodysound, elektronisch, experimenteel en klassieke muziek breken de performers door naar een nieuwe wereld, aangevuurd door zang, slagen en ritmes van de percussie.

 

Credits

Concept en choreografie: Emio Greco | Pieter C. Scholten

Performers: dansers ICK-Ensemble

Percussie: Agostinho Sequeira & Dániel Bolba

Zang: Pink Oculus

Video: Ruben van Leer

Geluid: Salvador Breed

Licht: Henk Danner, Israël Del Barco

Kostuums: Clifford Portier

Dramaturgie: Florian Hellwig

Techniek: Israël Del Barco

Coproductie: Le Manege, Scène National de Maubeuge, Ravenna Festival

Een productie van ICK Dans Amsterdam

Wereldpremière: 23 juni 2023, Ravenna Festival - Italië

 

Over ICK Amsterdam

Het Internationaal Choreografisch Kunstencentrum (ICK) is een platform voor de hedendaagse dans is in 2009 opgericht door Emio Greco & Pieter C. Scholten. Dit Stadsgezelschap Dans van Amsterdam is gebouwd op drie pijlers: ICK-Company (het produceren van internationale dansvoorstellingen), ICK-Artist Space (het ondersteunen van nieuwe makers) en ICK-Academy (het stimuleren van educatie en onderzoeksprojecten). Sinds seizoen 2019/2020 wordt het gezelschap aangevuld met een junior company: ICK Next. Vanaf 2021 wordt de ICK Artist Space uitgebouwd tot Amsterdams productiehuis voor de hedendaagse dans. Deze veelzijdigheid maakt ICK Dans Amsterdam voor iedereen: van kunstliefhebber en professional tot de onbevangen kijker en deelnemer.

download
Trailer We, the Eyes